„At the end of the day, one simple goal:exceed your expectation.”
Bob Seebohar
Asa cum afirma specialistul in dieta si sport, echilibrul intre: alimentatie, sport si si viata este asigurat fara efort. Este suficient, la fel ca in orice activitate, sa respecti un set de reguli.
Eu nu am fost niciodata pasionata de sport sau activitati care sa ma supuna la efort fizic de lunga durata, pana acum 6 ani cand am cunoscut un om deosebit care mi-a schimbat traictoria si viziunea referitoare la stilul de viata echilibrat.
Anul acesta, am cunoscut-o pe Ana Maria, instructor si mentor deosebit care mi-a intarit convingerea referitoare la:
1. Alimentatie corecta de la prima ora a diminetii fara efort.
2. Activitate corect si nu greu de realizat, minim de 3 ori pe saptamana.
Revin cat de curand cu un articol detaliat pe aceasta tema.
Ce vreau sa afirm categoric, este ca eu nu as fi reusit sa am astazi o zi foarte amuzanta si activa, fara sa tin cont de cele doua sfaturi mentionate in alineatul 1 si 2.
De ce?
La initiativa prietenilor nostri, Ralu si Ionut, am decis impreuna cu sotul meu sa parcurgem trasee de dificultate medie spre ridicata, in cadrul Aventura Park-Brasov.
Teoretic, o joaca de copil.
In realitate, daca nu esti pregatit, distractia se poate transforma in frustrare.
Ce te sfatuiesc sa faci inainte de a alege parcul de distractii si aventura?:
1. Tinuta, sa fie lejera, sport, iar in picioare, poarta categoric ghete sau pantofi sport cu o talpa antiaderenta.
Ia-ti acasa manusi de fitness daca ai, in caz contrar, cumpara-le de la casa de bilete.
Este o doamna foarte draguta la ghiseu, insa nu te informeaza ca manusile sunt must have. Daca te aflii pentru prima data in parc, posibil sa iti scape ideea ca manusile sunt la fel de importante ca si echipamentul de protectie.
2. Alege o dieta bogata in fibre inainte de a te aventura si ia-ti o ciocolata si un calciu in buzunar. La jumatatea traseului de 3 ore, eu am simtit o usoara stare de ameteala, m-am oprit 5 minute, am mancat o ciocolata, am deschis o fiola de calciu buvabil si totul a revenit la normal.
4. Nu te aventura daca nu ai un minim de antrenament si viata ta profesionala te tine mult ancorat in cockpit, scaun, masina sau birou.
Sotul meu, care are activitate intensa printre nori, desi a fost foarte motivat, alegand un traseu dificil, a reusit cu greu sa ajunga la punctul de sosire. Motivarea si ambitia l-au determinat categoric, activitatea zilnica care il solicita sa fie permanent in miscare psihica insa nu si fizica, s-a opus dorintei lui de escaladare.
5. Fii convins ca psihicul conteaza enorm. Daca te-ai aventurat pe un traseu pe care il consideri greu de parcurs, asa va fi cu siguranta. Asa ca, analizeaza, fii constient de ce poti duce si alege ceea ce ti se potriveste, fara sa iti doresti sa faci pe plac celor care te insotesc.
Alege traseul colorat corespunzator gradului tau de pregatire fizica. Cum stii ce ti se potriveste?
Intreaba un specialist care iti va oferi suport. Sunt minim cate 2 oameni pregatiti la fiecare traseu, care monitorizeaza buna desfasurare a activitatilor.
Eu am concluzionat ca personalul este pregatit, informatiile sunt corecte si foarte bine livrate.
6. Mergi intotdeauna in echipa, este conditia reusitei si asigurarea ca vei avea parte de multe imagini haioase, ras si descarcare a energiei plus suport nemasurat. Daca te tenteaza ideea sa renunti, motivarea vine mai usor in echipa.
6. Nu rata tiroliana peste lac, sentimentul celor 45 de secunde pe distanta de 400 de metri, este incomparabil. Eu am reusit sa vad inclusiv pestii care se distrau copios in apa.
7. Fii atent la explicatii si la training-ul realizat in cele 15 minute dinaintea aventurarii pe traseu.
Eu am avut a doua „lansare cu tiroliana” si am realizat ca : pozitia capului, a mainilor si a picioarelor, toate in acelasi timp coordonate, fac deplasarea mult mai facila.
Totodata, coordonarea corecta si mentinearea permanenta a carabinelor ( sistemele de prindere securizate) legate de sigurante si de corzile special colorate cu galben.
8. Alege o masa bogata in proteine, dupa ce ai finalizat traseul ( curcan cu legume verzi, peste, humus, vanat la cuptor..etc) si nu UITA de aspirina efervescenta si un gel pentru articulatii. Chiar daca aparent corpul tau nu da semne, in maxim 48 de ore, febra musculara se va instala.
„Aspirina (acid acetilsalicilic) este un medicament antiinflamator non-steroidian din familia salicilaților, folosit în general ca un analgezic minor (împotriva durerilor), ca antipiretic (scăderea febrei), sau ca antiinflamator (prevenirea sau reducerea inflamației). În doze mici are un efect antiagregant (previne agregarea trombocitelor – celulele sanguine cu rol în coagularea sângelui) și este folosită pe termen lung în prevenirea unor boli cardiovasculare precum infarctul de miocard sau accidentul vascular cerebral.”
CONCLUZIA
Fie ca esti pasionat de sport sau vrei doar sa petreci o zi minunata alaturi de prieteni, iti recomand sa nu ratezi Aventura Park Brasov.
Daca iti este greu sa ajungi in Brasov, Edenland, Balotesti, iti rezerva activitati similare.
Cata, multumesc pentru refresh.
Am auzit opinii carcotase, insa calitatea si siguranta, aliniate la certificari, toate pot fi comparate fara sa stau pe ganduri, cu Rittisberg din Austria.
Am analizat impreuna cu prietenii nostrii zona de safety si nu doar noi suntem placut impresionati. Desi ne-am aventurat in timpul saptamanii si parcul nu era aglomaerat, 80% dintre turisti, nu erau romani.
Daca si tu consideri ca practicarea sportului in mod regulat te ajuta sa ai parte de activitati distractive, te astept cu un comment pe blogg.
Cu drag si pofta de sport,
Andreea.