





Momentul unic, in care bebelusul vostru incearca primele alimente solide, facand trecerea de la laptele matern sau formula, este sigur, asa cum a fost si pentru mine si sotul meu, tare provocator!
Iti adresezi mii de intrebari, alegi cele mai:
●” BIO” legume,
●cele mai performante accesorii de gatit,
●vasele cu cei mai putini compusi chimici,
●linguritele cu cea mai buna curbura:))) si te pregatesti emotional!
☆Daca la debutul diversificarii lui Zura, am adoptat diversificarea ghidata de mine( cu directiile oferite de medic desigur), adica i-am oferit preparatele cu lingurita;
☆In cazul lui Vladimir, mezinul familiei, am decis, ghidata de doamna doctor( careia ii sunt recunoscatoare), desigur, sa imbin elementele din diversificare, cu cele din auto-diversificare(BLV). Mai exact, sa ii ofer si eu cu lingurita, insa, aceleasi alimente ca cele transformate in piure sau bucati foarte mici, sa existe si pe masuta lui, gatite la abur, taiate baby finger.
Astfel, inca din prima zi in care Vladimir a facut cunostinta cu mancarea, a avut in fata:
A. Un recipient cu piure;
B. Si leguma sau legumele din piure, gatite la abur, taiate baby finger, pe care el insusi, le-a pipait, le-a analizat si ulterior, le-a si gustat.
Procesul: vazut, placut, pipait, gustat, adica durata de la momentul in care i le-am prezentata prima data si momentul in care a fost capabil sa le si guste singur, a durat 1 luna.
●Dragi mamici si tatici: inarmati-va cu rabdare si nu asteptati ca bebelusii vostri, care pana la varsta de 6 luni nu au gustat in anumite cazuri nici apa, sa prinda o bucata de morcov, sa o devoreze si voi sa fiti linistiti ca a mancat!
Pentru a preveni aceste emotii, am decis, incepand cu varsta de 5 luni si jumatate, sa ii ofer, la pranz( ora 14:00), cate o lingurita de piure de morcov( un morcov, gatit la abur, amestecat cu sucul lui propriu, pus in blender)+ un morcov gatit la abur, taiat baby finger, asezat pe masuta.
El analiza morcovul de pe masuta/ Eu, cu lingurita, ii asezam pe buze, cate un varf de piure din morcov.
●Timp de 3 zile am repetat procesul;
●In ce-a de-a patra zi, am adaugat radacina de patrunjel( si in piure si pe masuta);
●Dupa alte 3 zile, telina, dupa alte 3 pastarnac, dupa alte 3 ardei gras rosu fara coaja, ulterior cartof dulce, dovleac, astfel incat, la 6 luni, bebelusul gusta o lingurita cu piure din mai multe legume( pana la 6 luni nu a mancat mai mult de o lingurita) si nu a reusit sa isi duca in gurita singur legumele de pe masuta. Tot ce reusea era sa le prinda, sa le analizeze, sa le duca spre gurita, insa nu le putea centra sa le si guste.
La varsta de 6 luni, am inceput sa ii ofer cate lingurite dorea, a mancat din prima zi 90 ml piure si a reusit singur sa duca in gurita, ce i-a atras atentia de pe masuta(cartoful dulce a fost vedeta).
Am continuat cu acelasi ritual pe care il urmez si astazi la 7 luni, strecurand zilnic noi elemente, introducand si masa:
● de dimineata formata din fructe la abur momentan, in care adaug: fie branzica preparata de mine( calcica), alegerea laptelui va apartine, ( eu am ales lapte de capra din gama Andecheser ).
●de seara, formata din iaurt( am ales tot gama Andecheser) sau preparate usoare pe care le detaliez.
Meniul lui Valdimir pentru o saptamana, la varsta de 7 luni si jumatate:

□Ziua 1:

Dimineata: Para gatita la abur cu un praf se scortisoara( doua pere, una pentru piure, una pentru auto hranire, taiata baby finger);
Pranz: supa crema de legume( cartof dulce, morcov, radacina patrunjel) in care adaug la final, o lingurita carne gatita la aparatul minune( Suvid)-am postat pe pagina de Facebook detalii despre aparat: https://www.facebook.com/dragan.andreea.16
Seara: iaurt, am ales gama Andecheser.
Dimineata: 1/2 galbenus, 5 picaturi ulei masline, branzica preparata in casa( fierb 250 ml lapte de capra, pasteurizat, adaug un iaurt de capra, las usor la fiert, strecor si gata branzica). Mixez ingredientele cu blender manual, ulterior in forma de silicon, la cuptor, 10 minute, la 180°C.
□Ziua 2:
Pranz: Ciorbita de vacuta, fara sare( Valdimir prefera legumele taiate foarte marunt, nu ii plac supele crema).
Seara: Vafe cu banana si faina de migdale.
□Ziua 3:
Dimineata: Mar gatit la abur, dovleac gatit la abur, un praf de scortisoara si 1/2 galbenus de ou.
Pranz: Ciorbita de legume.
Seara: Iaurt de capra. Momentan, aleg brandul Andechser. Imi place textura, produsele de capra nu au risc alrgen la fel de ridicate ca cele de vaca si le-am ales deoarece toleranta este foarte buna. Insa, este decizia asumata.
□Ziua 4:
Dimineata: Suc de morcov si biscuiti fragezi pregatiti in casa.
Pranz: Supa de gaina cu taitei de casa.
Seara: Paste cu rosie coapta( rosia fara piele si fara samburi).
□Ziua 5:
Dimineata: Para la abur, mar la aburs si gutuie la abur.
Pranz: Ciorbita de curcan.
Seara: Iaurt de capra.
□Ziua 6:
Dimineata: Terci de ovaz cu mar copt.
Pranz: Ciorbita de perisoare( perisoarele doar din carne, facute in casa, fara nimic suplimentar). Cantarite per portie( conform aviz medic are voie 50 grame carne, ii ofer 3 perisoare mici sau 2 mari).
Seara: Piure de cartofi dulci.
□Ziua 7:
Dimineata: Mango la abur si branzica pregatita in casa, din lapte pasteurizat de capra.
Pranz: Brocoli la abur si cartof clasic piure( cartoful tinut in apa 7 ore pentru eliberare amidon).
Seara: Ficat de pasare cu suc de rosii- pregatit in casa, fara sare.
Pe parcursul zilei, este alaptat, iar apa bea la cerere, fara sa ii impun un ritm.
Exemplu de mic dejun, up 8 M.
In speranta ca va las o sursa de inspiratie, va transmit ganduri frumoase si multa rezistenta, mamici:)!
Cu drag,
A.