Echipa de robotica Flex participa la cel mai mare concurs din lume de sumo robotic

Daca la Nasa avem un roman care proiecteaza rachete, la Tokyo vom avea pe 13 decembrie, cea mai pregatita echipa de ingineri care proiecteaza roboti.

Da, chiar sunt romani?

Cine sunt ei?

 Echipa de robotică Flex este specializată în construirea roboților autonomi de mega sumo. Echipa este campioană europeană în 2016 și vice-campioană mondială în 2015 în cadrul competițiilor cu roboți de sumo autonomi. Fiind una dintre cele mai bune echipe de ingineri conform realizărilor pe care le-au dobândit de-a lungul timpului.  Echipa de robotica fiind formata din Ing. Adrian Gaspar, Drd. Ing. Andreea Beciu, Drd. Ing. Bogdan Istrate, Drd. Ing. Teodor Rosca, Ing. Cristina Teodorescu, Ing. Maria Laura Nichifor, Ing. Marius Gibu, Ing. Ovidiu Marius Alexandru, Ing. Robert Cotofana, Urb. Suzana Neacsu, studentii Andrei Kovari, Mircea Zamfira si elevul Andrei Tudor.

Palmaresul echipei de ingineri

La cel mai mare concurs de sumo robotic din lume, All Japan Robot-Sumo Tournament – Tokyo (http://www.fsi.co.jp/sumo/en/ index.html) au  obținut locurile II și IV în decembrie 2015 și locul V în 2016. Printre care amintim si de concursurile regionale de mega sumo: Battlelab Robotica – Cluj Napoca – locul II in 2014, locul I in 2015, locurile I si II in 2016 si Locul I, II si III in 2017, RoboManiacs – Timisoara unde a obtinut locurile I si II in aprilie 2016, si locul I in 2017. Urmatorul obiectiv al echipei fiind participarea la cel mai mare concurs din lume All Japan Robot-Sumo Tournament, ce va avea loc in Tokyo, Japonia, pe data de 17 decembrie, anul curent.  La acest concurs, echipa Flex va participa cu un maxim de 5 roboti: Cheetah, Shreddinger, Wolf si Mongoose, dar si robotul numit CY@.

Ce presupune concursul All Japan Robot-Sumo Tournament?

Desfasurarea concursului este foarte rapida. Competitia incepe cu precalificarile unde robotii inscrisi au sansa sa ajunga in finale. Dupa definitivarea tabului finalistilor competitia poate sa inceapa. Prima data se desfasoara finala pe Japonia, de unde castigatorul va reprezenta Japonia in finala mondiala.
Competitia se desfasoara pe sistem knockout ca la tenis de camp. Fiecare meci este pe sistemul 2 infruntari castigate dintr-un maxim de 3. Cine castiga avanseaza cine pierde este eliminat direct si pleaca acasa. Competitia este foarte dificila la acesta participand doar robotii campioni sau pe podium la concursuri din intreaga lume. Nivelul robotilor din Japonia este net superior din aceasta cauza doar 2 reprezentati ai Japoniei participa in finala mondiala.

Caracteristici ale robotilor

  • in timpul luptei iau decizii singuri cu ajutorul senzorilor cu care sunt echipati;
  • pentru categoria de roboti autonomi interventia umana nu este necesara, ea fiind inexistenta;
  • dimensiunile robotilor sunt de 20 x 20 cm, iar greutatea maxima a acestora este de 3 kg;

Pentru cei ce sunt interesati de realizarea acestor roboti autonomi ar trebui sa stie ca echipa de ingineri, Flex, se ocupa de proiectarea acestora, iar piesele sunt realizate intr-un atelier de mecanica fina. Robotii au in componenta senzori de inalta precizie, piese de inalta calitate, precum si motoare elvetiene. Electronica robotilor fiind proiectata tot in cadrul echipei. 

Iar pentru a avea o imagine mai buna asupra robotilor, dar si a  echipei Flex puteti afla de pe pagina de facebook sau de la adresele in engleza si romana ori din clipul de mai jos.

Pe data de 13.12.2017, aveti oportubitatea sa ii sustineti in marea competitie de la Tokyo. Valoare romanilor sta in forta pe care o transmitem si energia de sustinere. Eu, ca si voi, vreau o Romanie cu valori. Va propun sa percepem robotica la valoarea reala, aceea de suport si evolutie a cotidianului.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

NE GASESTI SI PE